Jarzębina – właściwości lecznicze i przetwory idealne na zimę

Jarzębinę bardzo często wykorzystujemy do ozdabiania naszych mieszkań, z kolei dzieci produkują z niej przepiękne korale. Dla wielu z nas stanowi jeden z najważniejszych symbolów jesieni. Możemy ją spotkać nie tylko w lasach i parkach, ale również wzdłuż ulic. Owocom jarzębiny przypisujemy głównie walory estetyczne, nie mając niestety świadomości tego, iż przetwory przygotowywane na ich bazie wykazują dobroczynne działanie na nasz organizm. Z jakimi jednak problemami możemy uporać się, sięgając po owoce jarzębiny?

Jarzębina: skarbnica wartości odżywczych
Owoce jarzębiny to skarbnica wielu cennych dla naszego zdrowia witamin. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy C wzmacniającej naszą odporność, witaminy K, P i z grypy B, a także witaminy A i E, które wpływają korzystnie na wygląd naszej skóry i wspomagają pracę naszego narządu wzroku. Jarzębina swój charakterystyczny pomarańczowo-czerwony kolor zawdzięcza obecności dużej ilości karotenoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy, które poprzez walkę z wolnymi rodnikami, opóźniają proces starzenia się naszego organizmu. Jarzębina to również źródło substancji mineralnych takich jak sód, potas, magnez i miedź, a także kwasów organicznych, garbników, antocyjanów, flawonoidów oraz garbników.

Jarzębina na wzmocnienie odporności
Owoce jarzębiny możemy bardzo często znaleźć w składzie preparatów wspomagających nam walkę z infekcjami bakteryjnymi. Stanowią one bowiem świetne źródło witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, wspomagając tym samym walkę z objawami przeziębienia i grypy.

Jarzębina na problemy trawienne i zapalenie pęcherza moczowego
Owoce jarzębiny wykazują działanie przeczyszczające oraz moczopędne. Pomagają wyregulować przemianę materii, a także niwelują zaparcia i wzdęcia. Idealnie sprawdzają się przy problemach z pęcherzem moczowym. Napar z owoców jarzębiny działa przeciwzapalnie w okolicy dróg moczowych, a także zwiększa wydalanie moczu. Bardzo łatwo możemy przygotować go w domowym zaciszu. Wystarczy, że jedną łyżkę rozdrobnionych owoców zalejemy szklanką letniej wody, doprowadzimy do wrzenia i następnie będziemy je podgrzewać na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie mieszankę musimy przecedzić, odstawić do wystygnięcia i wypijać 2-3 razy dziennie po ok. pół szklanki. Jeśli z kolei mamy problemy z regularnym wypróżnianiem się to łyżkę rozgniecionych owoców jarzębiny musimy zalać szklanką zimnej wody, odstawiając ją pod przykryciem na noc, przecedzając rano i wypijając w ciągu dnia.

Jarzębina w walce z nadmiarem kilogramów
Owoce jarzębiny nie zawierają wprawdzie substancji wspomagających spalanie tkanki tłuszczowej, jednak z uwagi na regulowanie trawienia, mogą przyspieszyć metabolizm, wspomagając tym samym proces odchudzania. Jeśli dodatkowo zmagamy się z problemem cellulitu wodnego, to sięgając po owoce jarzębiny, możemy zmniejszyć jego widoczność a wszystko to dzieje się za sprawą potasu, który pomaga pozbyć się nadmiaru wody z naszego organizmu.

Kwiaty i owoce jarzębiny: kiedy powinniśmy je zbierać?
Cenne dla naszego zdrowia właściwości lecznicze wykazują nie tylko owoce, ale również kwiaty jarzębiny. Kiedy jednak powinniśmy je zbierać? Jeśli chodzi o kwiaty, to zbiera się je na początku kwitnienia, ścinając całe kwiatostany, które po wysuszeniu powinniśmy pozbawić szypułek. Z kolei owoce jarzębiny możemy zbierać wtedy, gdy dojrzeją i będą miały ciemnoczerwoną barwę (najlepiej po pierwszych przymrozkach), ścinając całe baldachimy i rozdzielając je dopiero wtedy, gdy się ususzą.

Nie spożywajmy surowych owoców jarzębiny!
Owoców jarzębiny pod żadnym pozorem nie możemy spożywać w surowej postaci. Zawierają one bowiem toksyczny dla nas kwas parasorbinowy i spożyte w takiej postaci mogą doprowadzić do wystąpienia silnego bólu głowy, biegunki oraz wymiotów. Aby pozbyć się tej toksyny jarzębinę możemy ususzyć, ugotować lub przemrozić, przygotowując z niej następnie przepyszne i zdrowe przetwory. Poniżej przedstawiam wam przepisy na leczniczą nalewkę oraz konfiturę z owoców jarzębiny. Smacznego!

Nalewka z jarzębiny: przepis
Jarzębina świetnie nadaje się do tego, aby przygotować z niej leczniczą nalewkę, którą możemy stosować przy chorobach pęcherzyka żółciowego, w nieżycie jelit, a także w celu rozgrzania naszego organizmu, gdy na dworze panuje sroga zima. Poniżej przedstawiam wam przepis na nalewkę z jarzębiny.

Czego będziesz potrzebować?
Aby przygotować leczniczą nalewkę z jarzębiny musisz zaopatrzyć się w takie składniki jak:
1 kilogram owoców jarzębiny, 1 litr spirytusu, 1 litr wody, 0,5 kg cukru, 1 cytryna

Jeśli chodzi o owoce jarzębiny, to najlepiej, jeśli zerwiesz je pod koniec października, gdy miną już pierwsze przymrozki. Jeżeli jednak zdecydujesz się zerwać je nieco wcześniej, to przed przygotowaniem nalewki umieść je na jeden dzień zamrażarce. Dlaczego jest to aż tak ważne? Dzięki temu procesowi jarzębina utraci swoją charakterystyczną goryczkę, a także toksyczne działanie.

Jak przygotujesz nalewkę z jarzębiny?
Przemrożone owoce jarzębiny przesyp do dosyć dużego słoja (możesz użyć kilku mniejszych), zasypując je cukrem i zalewając mieszanką wody i spirytusu w proporcji 0,5 litra wody na 0,5 litra spirytusu. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Słój zakręć i odstaw na parapet na około 3 tygodnie. Po upływie tego czasu zawartość słoja przelej przez sitko, zlewając powstały płyn do butelki, natomiast owoce ponownie umieść w słoju i zalej je taką samą proporcją wody i spirytusu. Po upływie kolejnych 3 tygodni przecedź przez sitko lub gazę powstały płyn i połącz oba uzyskane roztwory, rozlewając leczniczą nalewkę najlepiej do ciemnych butelek. Nalewka powinna przez kolejnych 6 miesięcy leżakować, dzięki czemu przez ten czas nabierze swojej mocy.

Konfitura z jarzębiny: przepis
Kolejnym świetnym pomysłem na wykorzystanie jarzębiny może być przygotowanie z niej przepysznej konfitury, którą możesz wykorzystać jako dodatek do mięs lub kanapek.

Czego będziesz potrzebować?
Aby przygotować idealną na zimę konfiturę z jarzębiny będziesz potrzebować: 1 kg owoców jarzębiny, 1,5 szklanki wody, 0,5 kg cukru (możesz użyć mniejszej lub większej ilości cukru, jednak im jest go mniej, tym lepiej dla twojego zdrowia).

Jak przygotujesz konfiturę z jarzębiny?
Cukier rozpuść w gorącej wodzie tak, aby powstał syrop. Jarzębinę zalej powstałym syropem i odstaw do następnego dnia. Na drugi dzień powstałą mieszankę zagotuj i odstaw na kilkanaście minut. Czynność powtórz kilka razy, pamiętając o tym, aby za każdym razem usunąć z wierzchu pojawiającą się pianę. Gdy owoce staną się szkliste, konfiturę odstaw na kilkanaście godzin do przestudzenia. Po tym czasie zagotuj ją ponownie, przełóż do wyparzonych wcześniej słoików, zakręć i pasteryzuj przez kilka minut.